5 vinkkiä työhakemuksen tekoon

Työhakemuksen teko ei ole niin vaikeaa, kuin miltä se vaikuttaa. Hyvä työhakemus noudattaa perinteistä kaavaa – aloitus, keskiosa ja lopetus. Aloituksessa herätetään huomio ja erotutaan muista, keskiosassa kerrotaan faktaa ja perusteluita ja lopuksi tehdään selväksi, että juuri sinä olet oikea ihminen tähän työhön.

Henkilöstötalon 5 vinkkiä työhakemukseen

1. Älä käytä vanhaa hakemuspohjaa – aloita tyhjästä

Hakemuksesi sisällön tulee korostaa kyseisen tehtävän osalta tärkeimpiä asioita. Älä siis käytä entistä hakemustasi pohjana ja muokkaa sitä tehtävään soveltuvaksi, vaan aloita tyhjästä. Vastaa työpaikkailmoituksessa oleviin kohtiin ja kysymyksiin huolellisesti – osoita myös, että olet jo tutustunut kyseiseen yritykseen ja sen tarjoaman toimen haasteisiin.

2. Herätä huomiota aloituksella

Tuo oma “kilpailuetusi” heti esille aloituksessa. Kerro jo aloituksessa miksi sinä olet sopiva henkilö kyseisen kyseisen työnantajan tarjoamaan toimeen. Pidä aloitus kuitenkin lyhyenä, enintään muutaman lauseen pituisena.

3. Perustele itsesi

Korosta omia vahvuuksiasi ja taitojasi kyseiseen tehtävään uskottavasti, jotta työnantajakin vakuuttuu kyvyistäsi tai potentiaalistasi. Jos osaat korostaa juuri oikeita kohtia, joista työnantaja on erityisesti kiinnostunut, erotut taatusti muista hakijoista eduksesi.

Sinun ei tarvitse tässä luetella sopivia työkokemuksiasi (sitä varten on CV), vaan voit kirjoittaa lausemuodossa vastaavasta työkokemuksesta ja siitä, miten siitä tulisi olemaan hyötyä tarjotussa toimessa.

4. Osoita lopussa aitoa halua

Älä epäröi tai aliarvioi itseäsi. Vahva ja itseluottamusta herättävä lopetus, jossa sanoin kuvailet miksi sinä haluat tämän työn ja miksi sinä olet oiva valinta, osoittaa työnantajalle, että sinä olet.

5. Tarkista oikeinkirjoitus, liitteet ja sisältö

Avoimeen työpaikkaan hakee usein jopa satoja työhakemuksia, silloin lähes kaiken tulee olla täydellistä – myös kieliopin. Mikäli uinuit äidinkielen tunneilla, voit puhtain omatunnoin tarkistuttaa tekstin vaikka ystävälläsi.

Pidä hakemus lyhyenä ja luettavana. Jaa teksti lyhyehköisiin kappaleisiin. Tulostettuna hakemuksesi tulisi mahtua yhdelle A4:selle.

Onnea työnhakuun!