Miten luot vahvan työnantajamielikuvan ja houkuttelet parhaat osaajat yritykseen?  - Suomen Henkilöstötalo

Asiantuntijablogi

Miten luot vahvan työnantajamielikuvan ja houkuttelet parhaat osaajat yritykseen? 

Työantajamielikuvan kehittäminen on organisaatioissa päivän sana, sillä kilpailu parhaista osaajista käy kuumana kaikissa työmarkkinasuhdanteissa. Vahvan työnantajamielikuvan luominen ei ole pelkästään markkinointistrategia tai hr-osaston sanahelinää, vaan ennen kaikkea strateginen tapa varmistaa, että pystytte ensinnäkin houkuttelemaan ja toisekseen sitouttamaan parhaat mahdolliset työntekijät.  

Tässä kirjoituksessa käsittelemme sitä, miksi työnantajamielikuvan kehittämisen tulisi olla jokaisen organisaation johtoryhmän pysyvällä agendalla ja minkä elementtien varaan houkutteleva työnantajamielikuva rakennetaan. 

  1. Yrityksen visio ja missio: minne olette matkalla ja miten? 

Työnantajamielikuva alkaa yrityksen visiosta ja missiosta. Klassinen haastattelukysymys ”missä näet itsesi viiden vuoden päästä” koskee myös yrityksiä. Visio ja missio tulisi myös kirkastaa työntekijöille ja kiinnostaville työnhakijaryhmille, sillä ihmiset haluavat työskennellä yrityksessä, joka jakaa heidän arvonsa ja jossa he kokevat työnsä merkitykselliseksi. Selkeä ja inspiroiva visio ja missio viestittävät yrityksen päämäärät ja arvot, mikä houkuttelee samanhenkisiä ammattilaisia. 

Hienot linjaukset yrityksen suunnasta eivät saisi jäädä ainoastaan strategian täytteeksi vaan niiden tulisi konkretisoitua jokaisessa päätöksessä yrityksen jokaisella tasolla. Kuulostaa helpolta? Ei välttämättä aluksi, mutta jalkauttamalla tehokkaasti ja säännönmukaisesti strategiaa ja viestimällä arvoista yrityksen joka tasolle sekä muille sidosryhmille, varmistatte arvojen yhteensopivuuden myös potentiaalisten työnhakijoiden kanssa.  

  1. Vahva yrityskulttuuri ja positiivinen työntekijäkokemus 

Yrityskulttuuri on yksi tärkeimmistä tekijöistä työnantajamielikuvan rakentamisessa. Työntekijät arvostavat avoimuutta, reiluutta ja mahdollisuutta vaikuttaa. Panostamalla positiiviseen työntekijäkokemukseen on mahdollista parantaa työtyytyväisyyttä ja sitoutumista, mikä heijastuu myös ulospäin työnantajamielikuvaan. 

Vahvistat yrityskulttuuria näillä vinkeillä: 

  • Avoin viestintä: Kannusta työntekijöitä jakamaan ideoitaan ja palautettaan. Ota näistä ideoista ja palautteista myös aidosti työlistaa yrityksen kehittämiseen! 
  • Arvosta monimuotoisuutta: Tuo esiin erilaisia näkökulmia ja taustoja. 
  • Panosta esihenkilötyöhön: osaavat esihenkilöt ovat avainroolissa yrityskulttuurin kehittämisessä.  
  • Kannusta oppimiseen: Tarjoa koulutusmahdollisuuksia ja kannusta ammatilliseen kehitykseen. 

        3. Kilpailukykyiset edut ja palkitseminen 

        Hyvinvointia tukevat edut, kuten joustavat työajat, etätyömahdollisuudet ja kattava työterveydenhuolto, voivat olla ratkaisevia tekijöitä, kun osaajat valitsevat työpaikkaansa. 

        Lisäksi rakentamalla läpinäkyvät ja reilut KPI-mittarit, jotka ovat aidosti kytköksissä jokaisen työntekijän arkeen ja yrityksen strategiaan, on mahdollista vahvistaa yrityksen työnantajamielikuvaa. Selkeät mittarit auttavat mm. palautteen antamisessa, mikä tukee myös ammatillisessa kehittymisessä ja strategisessa johdonmukaisuudessa.  

        1.  Vahva brändäys ja viestintä 

        Työnantajamielikuva ajatellaan helposti vain markkinoinnin teemaksi, vaikka se on tosiasiassa kaikkea muuta. Ei kuitenkaan ole syytä pitää kynttilää vakan alla, vaan kun olette onnistuneet luomaan reilun, kannustavan ja motivoivan yrityskulttuurin, kertokaa siitä myös muille! 

        Viestintä onkin avainasemassa työnantajamielikuvan luomisessa ja yrityksen brändiä tulisi viestiä johdonmukaisesti niin organisaation sisällä kuin ulkoisesti. Tämä sisältää mm. sisäisen viestinnän kanavat, verkkosivut, sosiaalisen median kanavat ja kaikki muut viestintäalustat. Vahvan työnantajamielikuvan luomisessa on tärkeää huomioida myös sidosryhmät, kuten nykyiset työntekijät, asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Positiivinen maine leviää, kun sidosryhmät puhuvat hyvää yrityksestä. 

        Lopuksi 

        Vahva työnantajamielikuva on tulosta ennen kaikkea pitkäjänteisestä strategisesta työstä ja jatkuvasta kehittämisestä. Se vaatii yritykseltä sitoutumista ja avoimuutta sekä halua kuunnella ja oppia. Tehokkaiden rekrytointistrategioiden laatiminen ja parhaiden osaajien houkutteleminen sekä sitouttaminen organisaation helpottuu, kun yrityksessä on aidosti tunnistettu oman yrityskulttuurin elementit ja panostettu niiden jatkuvaan kehittämiseen.  

        Myös meiltä apua työantajamielikuvan kehittämiseen!  

        Saatavilla maksuton alkukartoitus työnantajamielikuvan ja yrityskulttuurin nykytilasta. Kysy lisää Jenniltä, p. 010 2306 523 / jenni.raikkonen@henkilostotalo.fi