Ansioluettelo eli CV

Ansioluettelo eli CV (Curriculum Vitae) on tiivistelmä työ- ja koulutustaustastasi. Se kertoo rekrytoijalle nopeasti kaiken oleellisen työnhakuun liittyvän tiedon.

Ansioluettelon sisältö

Ansioluettelon pituus on yleensä 1–2 sivua. Muista, että lyhyt on aina pidempää parempi – älä sorru turhaan jaaritteluun. Mikäli CV:si on vaarassa paisua, käy sen tiedot huolellisesti läpi ja karsi ne tiedot, joilla on vähiten merkitystä hakemasi työn kannalta.

Räätälöi ansioluettelo aina hakemaasi työtä ajatellen ja korosta etenkin kyseisen työn kannalta oleellisia tietoja. CV:n ei tarvitse olla tyhjentävä luettelo koko elämästäsi.

Älä kuitenkaan ole turhan vaatimaton, vaan varmista, että CV antaa sinusta positiivisen kuvan ja korostaa sellaisia vahvuuksia, jotka vastaavat mahdollisen työnantajan erityisvaatimuksia.

Oikeinkirjoitus

Tuplavarmista aina yhteystietosi ja oikeinkirjoitus. Tekstin tulee olla aina sujuvaa ja virheetöntä. Yhdyssanavirheet hakemuksessa voivat olla joillekin työnantajille ylitsepääsemätön ongelma.

Muoto – yksinkertainen on kaunista

Muotoasioista ja marginaaleista ei kannata stressata liikaa. Olennaista on, että CV on siisti ja helppolukuinen. Sen lukemiseen ei yleensä käytetä kauaa aikaa, joten tietojen tulee olla helposti luettavissa.

Poikkeuksiakin on – mikäli haet esimerkiksi graafisen tai tekstintuotannon alan töihin, kannattaa silloin kiinnittää huomio myös CV:n visuaaliseen ilmeeseen. Työpaikasta riippuen taitojen esiintuominen ansioluettelon teossa (kohtuudella) voi olla jopa eduksi työnhaussa. Turhaan ei kannata kuitenkaan kikkailla.

Tässä esimerkki visuaalisemmasta CV:stä:

 

Tilaa CV-materiaali

Lähetämme CV-mallipohjat sähköpostiisi, jolloin voit avata ne haluamallasi laitteella.

Seuraa Suomen Henkilöstötaloa sosiaalisessa mediassa

FacebookLinkedinInstagramTwitter

Muoto – yksinkertainen on kaunista

Muotoasioista ja marginaaleista ei kannata stressata liikaa. Olennaista on, että CV on siisti ja helppolukuinen. Sen lukemiseen ei yleensä käytetä kauaa aikaa, joten tietojen tulee olla helposti luettavissa.

Poikkeuksiakin on – mikäli haet esimerkiksi graafisen tai tekstintuotannon alan töihin, kannattaa silloin kiinnittää huomio myös CV:n visuaaliseen ilmeeseen. Työpaikasta riippuen taitojen esiintuominen ansioluettelon teossa (kohtuudella) voi olla jopa eduksi työnhaussa. Turhaan ei kannata kuitenkaan kikkailla.

Tässä esimerkki visuaalisemmasta CV:stä:

 

Sanoma – mitä kerrot itsestäsi

Ensisijaisesti työnantajia kiinnostaa ansioluettelossasi ammatillinen kokemuksesi, mutta voit parantaa omaa kiinnostavuuttasi kertomalla harrastuksistasi ja luonteestasi. Parhaimmillaan ansioluettelo viestii omasta persoonastasi mielenkiintoisella tavalla – yhdessä työhakemuksen kanssa saat tuotua esiin asenteesi, oppimisvalmiutesi, työpersoonasi, tapasi työskennellä tai vaikka arvot ja motivaattoritkin.

Ladattava ansioluettelomalli

Tilaa yläpuolelta löytyvällä lomakkeella sähköpostiisi ansioluettelimallit. Malli on yksinkertainen ja selkeä, ja voit helposti muokata pohjaa omien tietojesi pohjalta. Malli sisältää kevyet täyttöohjeet ja esimerkkimuotoilut.

 

Ansioluettelon täyttöohjeet

» Lataa ja/tai tulosta alla olevat CV:n täyttöohjeet (pdf)

Henkilö- ja yhteystiedot

Lisää nimesi, syntymäaikasi ja paikkasi. Siviilisäätyä ei tarvitse kertoa. Muista myös tarkistaa, että yhteystietosi ovat ajantasalla ja tuplavarmista niiden oikeellisuus.

Valokuva

Valokuvan käyttö riippuu työnantajasta. Jos lisäät kuvan, muista pitää se asiallisena ja selkeänä. Yksinkertainen ja asiallinen kasvokuva on yleensä riittävä.

Koulutus

Koulutustaustan merkitys vähenee, mitä enemmän sinulla on työkokemusta. Jos olet kuitenkin vielä työuran alkutaipaleilla, voit merkitä koulutustiedot yksityiskohtaisemmin.

Lisää oleelliset koulutustiedot aina uusimmasta vanhimpaan. Lisää myös erilliset kurssit tai vastaavat, mikäli ne liittyvät oleellisesti hakemaasi työpaikkaan.

  • kerro opintosuuntauksesi
  • pää- ja sivuaineet
  • lopputyön aihe ja tilanne
  • opintojen tilanne (opintopisteet/opintopisteiden määrä, esim 100/120)
  • arvioitu valmistumisaika
  • mahdolliset työharjoittelut, vaihto-opiskelu tai projektit, joista voi olla hyötyä

Työkokemus

Lisää oleelliset työkokemustiedot aina uusimmasta vanhimpaan. Sinun ei tarvitse kertoa koko työhistoriaasi, mutta listaa ainakin viimeisimmät sekä haettavan työn kannalta oleellinen työkokemus. Mikäli sinulla on jotain erikoistyökokemusta, esimerkiksi ulkomailla työskentelemisestä, kannattaa niistä aina mainita.

Kerro työhistoriastasi aina työnantaja, työtehtäväsi sekä työn ajankohta ja kesto. Merkitse kesto vähintään kuukauden tarkkuudella (esim. 09/2009 – 01/2010). Voit kertoa myös mitä työtehtäviisi kuului, mikäli se ei selviä pelkällä tittelillä. Voit myös kertoa lyhyesti, mikäli saavutit tai opit jotain oleellista.

  • työn ajankohta ja kesto kuukauden tarkkuudella
  • työnantaja ja yhteystiedot
  • titteli ja työnkuvaus
  • mahdolliset saavutukset

 

Kielitaito

Merkitse kielitaitosi yksinkertaisesti ja selkeästi. Voit erotella kielitaidosta suullisen ja kirjoitetun, mikäli niissä on eroja. Voit käyttää arvioinnissa yksinkertaisia termejä (äidinkieli, erinomainen, hyvä, kohtalainen, alkeet). Voit merkitä myös lisätietoina, mikäli olet käyttänyt jotain kieltä esimerkiksi vaihto-opiskelijana tai aikaisemmassa työpaikassasi.

IT-taidot

Merkitse tähän kohtaan IT-osaamisesi, älä liioittele tai listaa jokaista ohjelmaa, jota olet elämäsi aikana käyttänyt. Liitä vain hakemasi työn kannalta oleelliset ohjelmistot ja osaamiset.

Luottamustehtävät

Luottamustehtävät voivat kertoa lisää osaamisestasi ja aktiivisuudestasi. Kerro niistä, mikäli koet, että niistä voi olla hyötyä.

Lisätietoja

Mikäli olet saavuttanut jotain mainitsemisen arvoista, julkaissut, voittanut palkintoja, saanut huomionosoituksia tai muuta mielestäsi tärkeää, on niistä hyvä mainita erikseen.

Harrastukset

Joskus myös harrastukset voivat kiinnostaa työnantajaa. Ne avaavat persoonaasi ja voivat tarjota puheenaiheen työhaastattelussa. Mikäli ansioluettelosi uhkaa kuitenkin kasvaa liian suureksi, voit jättää harrastukset mainitsematta. Mutta voit myös korvata palkkatyökokemuksen puutetta soveltuvilla harrastustiedoilla.

Luonne

Kuvaa luonnettasi mahdollisimman objektiivisesti, esimerkiksi miten edelliset työnantajat ovat sinua kuvailleet. Älä jaarittele turhia, vaan pyri olemaan mahdollisimman rehellinen.

Varusmiespalvelus

Mikäli koet, että varusmies- tai siviilipalvelustietosi tai saamasi erikoiskoulutukset voivat vaikuttaa hakemaasi työhön, voit liittää ne mukaan. Niiden hyöty riippuu kuitenkin usein työnantajasta. Näiden tietojen ilmoittaminen perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.

Suosittelijat

Joillain aloilla hyvät suosittelijat ovat eduksi. Voit lisätä suosittelijat CV:n loppuun yhteystietoineen. Muista pyytää suosittelijoilta kuitenkin etukäteen lupa.

Onnea työnhakuun!