Työnhakija: näin valmistaudut videohaastatteluun

Videohaastattelut ovat yleistyneet rekrytointiprosesseissa, ja siihen on hyvä syy: kun hakijoita on paljon, videohaastattelu säästää aikaa mutta antaa samalla hakijoille mahdollisuuden kertoa itsestään ”kasvotusten”. Videohaastattelu voidaan toteuttaa kahdella tavalla: tallentamalla videolle rekrytoijan etukäteen toimittamat kysymykset tai live-haastatteluna rekrytoijan kanssa. Molemmissa tapauksissa pääset pitkälle, kun noudatat näitä kolmea vinkkiä: Älä stressaa. Valmistaudu hyvin. Tarkista tekniikan toimivuus etukäteen.

Älä stressaa

Ennalta valmisteltuihin kysymyksiin vastaaminen on normaalia haastattelua joustavampi. Voit rauhassa tutustua kysymyksiin ja pohtia omia vastauksiasi etukäteen.

Muista kuitenkin pitää vastauksesi tiiviinä ja asiallisina, vältä ulkoa opeteltujen fraasien listaamista, aiheesta eksymistä tai turhaa jaarittelua.

Live-haastattelun voit valmistautua aivan samalla tavalla kuin kasvokkain toimistossa tehtävään haastatteluun.

Nauhoituksen aikana pyri olemaan rennosti, ilman turhaa jännitystä. Vältä suoraan kameraan tuijottamista, voit antaa katseesi harhailla muuallekin, koska niin se tekisi oikeassakin haastattelussa.

Ole reipas ja pirteä. Kyllä se siitä!

Valmistaudu hyvin

Vaikka vastaisit kysymyksiin sohvaltasi, kannattaa silti pukeutua ja laittautua samalla tunnollisuudella kuin oikeaan kasvokkain tehtävään haastatteluun.

Etsi rauhallinen paikka nauhoituksen ajaksi. Kaikki ylimääräinen taustahälinä aiheuttaa turhaa häiriötä. Oleellisinta on, että ympäristö on sellainen, jossa voit itse keskittyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Huolehdi riittävästä valaistuksesta. Avaa verhot, sillä luonnonvalo on paras valaistus. Hämärän aikaan huolehdi, että valoa riittää tarpeeksi, eikä videosta tule luonnottoman pimeää. Kannattaa myös kääntää kasvot valonlähteeseen päin.

Huolehdi myös siitä, mitä taustalla näkyy. Sinun ei tarvitse esitellä sisustusta, taustaksi riittää esimerkiksi valkoinen seinä.

Läpikäydessään videovastauksia rekrytoija etsii henkilöä, joka osoittaa sopivansa haussa olevaan tehtävään ja yritykseen. Ole siis ytimekäs ja keskity oleelliseen vastatessasi. Live-haastattelutilanteessa rekrytoija usein odottaa hakijalta luonnollisuutta: aivan kuin olisitte samassa huoneessa.

Varmista tekniikan toimivuus

Etenkin live-haastattelua varten on kaiken hyvä olla tiptop ennen sovittua aikaa.

  • Tarkista videon laatu etukäteen ja että valoa riittää tarpeeksi. Testaa mikrofoniasi, että siitä kuuluu ääni läpi.
  • Varmista, että nettiyhteys pysyy vakaana, käytä langallista yhteyttä, mikäli mahdollista. Mikäli olet esimerkiksi wifin kautta yhteydessä, huolehdi, ettei kukaan muu käytä yhteyttä haastattelusi aikana, sillä esimerkiksi elokuvien katselu saattaa syödä nettiyhteytesi kaistaa ja aiheuttaa pätkimistä nauhoituksen aikana.

Muista myös valmistautua aivan kuten kasvokkain tehtävään haastatteluun

Usein videolla tehtävä haastattelu noudattaa samaa kaavaa kuin perinteinen: kerro hieman itsestäsi, mitkä ovat vahvuutesi, miksi sinut pitäisi valita ja niin edelleen. Valmistautumisesi näkyy kyllä yhtä hyvin kuin mitä se näkyy oikeassa haastattelussa.

Onnea haastatteluihin!